Forum novic

Veno Taufer

Veno Taufer

by Klemen Bajec -
Number of replies: 0

V četrtek, 10.1. 2019, bo ob 11. uri v predavalnici pogovor s pesnikom in dramatikom, začetnikom modernizma na Slovenskem, Venom Tauferjem.

Vabljeni četrti letniki in tisti, ki vas zanima pesniški jezik ter položaj umetnika v slovenski družbi.

Veno Taufer (1933) je pesnik, dramatik in prevajalec.

Diplomiral je iz primerjalne književnosti na FF v Ljubljani 1960. Bil je spiker na BBC v slovenski redakciji tega radia, nato je delal v kulturni redakciji RTV Slovenija. Bil je urednik revije 57, član uredniškega odbora Perspektiv, napisal pregled eksperimentalnih odrov med leti 1950-60 (Avantgarda in eksperimentalna gledališča, 1975) 1986 je zasnoval mednarodni literarni festival Vilenica ter ga vodil kot predsednik do leta 1998, 1985-1989 je bil  tajnik PEN in je veliko prispeval k demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije. Bil je predsednik Pen, prevajal je poezijo in dramatiko  iz angleščine, srbohrvaščine, pisal eseje in teatrološke članke: Je dobitnik več nagrad: Prešernove Župančičeve. Prejel je tudi Sovretovo ngardao za prevajalsko delo.1Je redni član evropske pesniške akademije.

Njegova prva pesniška zbirka ima naslov Svinčene zvezde, 1958. Nato je izdal še dvanajst pesniških zbirk ter drami Prometej ali tema v zenici sonca , Odisej sin in Svet in dom. Prevajal je Eliota, Ezro Paunda, Yeatsa in druge.


Jana Ozimek