Forum novic

Vabilo dijakinjam na priprave za računalniška tekmovanja in Evropsko dekliško olimpijado v informatiki

Vabilo dijakinjam na priprave za računalniška tekmovanja in Evropsko dekliško olimpijado v informatiki

od Bajec Klemen -
Število odgovorov: 0

Evropska dekliška olimpijada v informatiki (EGOI) spodbuja udeležbo in odličnost deklet na področju informatike s ponujanjem platforme nadarjenim dijakinjam, da pokažejo svoje veščine in se udeležijo tekmovanja na mednarodni ravni. Udeleženke iz različnih držav rešujejo zahtevne programerske naloge med olimpijado.

Podobno kot pri drugih tekmovanjih v programiranju udeleženke v omejenem časovnem okviru rešujejo niz nalog s področja algoritmov. Tekmovanje ne spodbuja samo tehničnih veščin, temveč tudi sodelovanje, kritično razmišljanje in ustvarjalnost.

EGOI igra ključno vlogo pri spodbujanju deklet, da se odločijo za kariero na področju računalništva in sorodnih področjih, kjer so ženske pogosto v manjšini. S ponujanjem podpore in konkurenčnega okolja si EGOI prizadeva navdihniti in opolnomočiti mlade ženske, da izstopajo na področju informatike.

Slovenska delegacija se je tekmovanja udeležila v letih 2021 (prva izvedba) in 2023, sodelovati pa si želimo tudi v prihodnosti. Tekmovalki, ki sta se tekmovanja udeležili letos v Lundu na Švedskem, sta bili nad tekmovanjem navdušeni in sta se vrnili odločeni, da bosta v letošnjem šolskem letu še več vadili, da bi se naslednje leto spet lahko udeležili tekmovanja. Kot vodja ekipe sem bila z njunimi rezultati zadovoljna in upam, da bomo tudi s takimi iniciativami zapolnili vrzel med spoloma na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Vsi udeleženi v projektu si srčno želimo, da bi naslednje leto v Eindhoven na Nizozemsko peljali polno ekipo štirih tekmovalk, saj nam to doslej še ni uspelo. Pri tem Vas prosimo za pomoč – verjamemo, da imate v razredih dijakinje, ki jih programiranje in algoritmi zanimajo. Prosimo Vas, da jih spodbudite, da se udeležijo programerskega krožka (če se na šoli izvaja), da jih spodbudite in jim omogočite udeležbo na računalniških tekmovanjih (predvsem v tretji, najtežji skupini), ter da navdušene dijakinje usmerite na priprave na računalniška tekmovanja pod okriljem ACM Slovenija.

Kriterij za izbiro v ekipo je sledeč: tekmovalka mora na državnem tekmovanju v programiranju v tretji, najtežji skupini osvojiti točke in se udeleževati priprav na tekmovanja. Več informacij o pripravah se nahaja na: https://ucilnica.acm.si/course/view.php?id=95

Dijakinje se na priprave lahko prijavijo na naslednjem spletnem obrazcu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd39zu_5LKFwwbqNRSngI5smaUIUS5AUon99hf2uMtsI7n3dA/viewform

Za več vprašanj o EGOI sem za mentorje_ice in dijakinje dostopna vodja ekipe, Jasna Urbančič, na elektronskem naslovu jasna1994@gmail.com

Jasna Urbančič (vodja ekipe)